PlantageLog
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2002
Oktober: Plantageanlæg
startes.
Der fræses striber til rækker og der sættes støttepæle
2003
Marts: Espalieret spændes op. De første træer plantes
April: De sidste træer plantes
Maj: Der etableres drypvanding
September: Vi høster et par kasser Discovery som uddeles gratis til forbipasserende ved vejen.
Oktober: Vi høster lidt Aroma, Holsteiner Cox og Elstar til eget forbrug. Æblerne smager (heldigvis) godt!
2004
Februar-marts: Træerne beskæres.
Maj: Blomstring og bestøvning. Bestøvningen gik godt med flere fine bidage. De 12 bifamilier har gjort et fint stykke arbejde.
Juni: Vi starter udtynding af Elstar, hvor hvert træ bærer 3-400 æbler. Disse tyndes til mellem 40 og 60.
Juli: Vi tynder Aroma og Ingrid Marie. Efter store regnvejr sprækker mange Elstar og bliver ubrugelige. Vi burde nok have drypvandet hele juni/juli, men troede at der var vand nok.
August: Vi er i fuld gang med at lage tredje opbinding. Må tilsidst stoppe fordi vi vælter for magne æbler ned.
September: Den 1. september er vi fuldt omlagte til Økologi. Dagen fejres med at plukke de første Discovery. I løbet af de næste uger høstes 1400 Kg. Vi har stor succes på Høstmarked i Århus, hvor 200 kg bliver revet væk.
Oktober: Der høstes 1700 Kg Aroma og 2400 Kg Holsteiner Cox. Aroma høstes spiseklar og ryger hurtigt, bl.a. på markedet under æblefestivalen i Ebeltoft. Holsteinerne skal lagres inden de er spiseklare.
November: Der høstes 800 Kg Ingrid Marie og 500 Kg Elstar. Begge sorter har en ringe kvalitet p.g.af skurv. Selv efter sortering er de vanskelige at sælge fordi Holsteinerne har vundet kundernes hjerter. Se årets resultat i Høst 2004.
December: Vi annoncerer i lokalaviserne angående julesalget. En del kommer forbi og køber 10 kg kasser.
2005
Januar: De absolut sidste Holsteiner Cox sælges. Flere kunder kommer forgæves. Vores opbevaring først ude dernæst i garage og sidst under 6-8 graders frost inde har faktisk bevaret æblerne friske og salgbare. De er naturligvis blebet lidt blødere end som friske, men har en strålende aroma.
Marts: Beskæring. Holsteiner Cox har vokset sig meget lang og mange sidegrene fjernes. Elstar og Ingrid Marie tyndes meget kraftigt i håb om at undgå skurv. Måske burde de beskæres som søjletræer? Aroma og Discovery beskæres moderat. Alle sorter har moderate mængder af kræft som vi også skærer væk. Vi vil gemme topbeskæringen til juli-august for at modvirke mange nye skud.
Maj: Blomstringen var flot -- alle sorter har pænt med blomster. Dog er der partier i især Elstar hvor der ikke blomstres. Bestøvningen forløb derimod ikke tilfredsstillende. Der var faktisk kun en dag, hvor bierne var rigtig aktive. Ellers var det for koldt og blæsende. Og selv 12 stader kan ikke klare det hele på en dag!
Juni: Der tyndes lidt i Elstar, men ikke meget. Vi drypvander dagligt med 1,5 l pr træ for at modvirke sprækker efter regn. Alligevel er en del Ingrid Marie sprukket (vi har sådan set opgivet at få noget ud af Ingrid Marie fordi den har så ustyrlig meget skurv. Vi regner med at pode træerne om til andre sorter næste forår).
Juli: Vi er begyndt på topbeskæring med en langskaftet saks fra Fiskars. Alle træer på nær Discovery er nu bundet op med tre bindinger.
August: Nu modner Discovery. Det er spændende hvor mange der er modne til Økologisk Høstmarked den 3. september. Det skal nu nok gå nu hvor der er kommet en varm sensommer. Efter de store regnbyger omkring 1. august har vi standset vandingen. På grund af fugten huserer den gule monilia på de modne æbler. Vi prøver at pille inficerede frugter ned, da angrebene lynhurtigt kan brede sig til nabofrugterne. Heldigvis er der ikke ret mange hvepse i år -- derfor er der færre gnavehuller på æblerne hvor svampen kan inficere. Det ser i øvrigt ud til at de lidt færre æbler, der er udviklet i år, resulterer i store flotte frugter.
September: Discovery blev plukket fra 1-7 september. Der er meget modne og store -- op til 250 g! Der er store problemer med svampen Monillia i øjeblikket. Den laver »rådne æbler« og breder sig lynhurtigt til alle æbler i et bundt. Den har nok kostet os 20 % af Discovery udbyttet. Vi har investeret i udstyr til mostpresning. Så kan vi udnytte de beskadigede æbler, og friskpresset most er godt.
Vi holdt åbent hus på det økologiske høstmarked den 3. september. Der kom vel små 100 besøgende der så smagte æbler, pressede most og var rundt i plantagen. Der var mange spørgsmål til træer, fx hvad man skal plante i sin have. Vores forslag er Discovery, Aroma og Holsteiner Cox hvis man har plads til tre. Så får man god bestøvning og gode, ret sunde æbler.
Allerede den 17. september var Discovery udsolgt. Den meget varme sensommer havde modnet æblerne så de sidste var begyndt at blive melede. Vi begyndte at plukke Aroma den 22. september. Det er to uger tidligere end i 2004. Holsteiner Cox er også næsten plukkemoden.
Oktober: Den 14. oktober var alle Aroma plukket og vi startede på Holsteiner Cox. Høsten var god, men en del æbler havde overfladiske huller, sikkert på grund af syrebladhvepsen. Sidst i måneden startede vi plukningen af Elstar.
November: Elstar blev plukket færdigt. Det meget varme vejr i oktober og november har givet meget velsmagende og søde æbler -- markant bedre end sidste år. Desværre har varmen også gjort at Holsteiner Cox er modnet for hurtigt på vores udendørs lagerplads. Sidste år holdt de sig til nytår, men i år er de ved at være overmodne allerede sidst i november.
December: De sidste æbler blev solgt i første uge af december. Så har vi kun nogle slatter til eget brug tilbage. Vi har endelig, efter tre måneders sagsbehandling, fået tilladelse til at sælge vor hjemmepressede most. Det bliver ikke til mere med det i år, men måske i næste sæson.
2006
Februar: Ingrid Marie er en gammel dansk sort som har været anbefalet til økologisk dyrkning. Vores erfaringer er imidlertid at når man som os ikke sprøjter med svovl, kan sorten slet ikke klare sig overfor skurven. Desuden kan den i smag og holdbarhed ikke hamle op med vore fire andre sorter og heller ikke med mange af de nye, skruvresistente. Vi er derfor ved at gøre klar til ompodning af vore ca. 350 Ingrid Marie træer. Vi vi dels prøve den nye sort Ahrista, dels udvide vores beplantning af Holsteiner Cox, der er den af vores sorter, der giver det bedste resultat. Podekvistene skal skæres nu og slås ind i en bunke fugtigt grus. Her ligger de til der skal podes i april.
Marts: Det har været usædvanligt koldt og snefuldt og halvdelen af plantagen er stadig den 26. marts dækket af sne. Vi har skåret porekviste fra vores egne Holsteiner Cox. Vi har også fået podekviste af den røde klon »Bilar« af Belle de Booskop fra Fejø Forsøgsplantage. De ligger nu og venter. Vor tredie nye sort Ahrista er stadig licenspligtig, så vi har købt en »kleinvermehrerlizenz« fra licenshaveren i Tyskland (»www.artus-group.de«) for ca. 12 kr pr træ. Nu venter vi bare på podekvistene. Næste trin er at klippe alle 350 Ingrid Marie træer over i 80 cm højde og brænde toppene inden de smitter med grenskurv.
April: Midt i april var vi færdige med at beskære træerne. Der var en smule kræft som vi har fjernet -- enten ved at klippe de ramte grene af og brænde dem eller -- hvis angrebet er på hovedstammen -- ved at rense såret med en kniv (se her hvordan).
Slutningen af april er gået med podninger. Cirka 350 træer er podet om til Holsteiner Cox, Ahrista og Belle de Booskop. Nu venter vi spændt på at se om podningerne slår an.
Maj: Det sene forår har sat sig spor. Normalt springer den første sort (Discovery) ud cirka 12 maj, men i år er den først rigtig i gang den 18. Vejrudsigten lover ikke frost (selv om der var rim på græsset på mere udsatte steder om morgenen den 15.). Desværre er det regnfuldt og blæsende -- ikke lige et vejr for bierne. Æblebladhvepsene er startet i Discovery -- forhåbenlig bliver det ikke for slemt. Alle podningerne står med blade, men vi ved endnu ikke om de slår an eller om det bare er et midlertidigt held. Men stammerne trækker i hvert fald meget vand op nu. Hvis der er steder vi ikke har lukket godt med voks, løber vandet i en stille strøm ned ad stammen.
Det våde vejr giver skurven rigtig gode betingelser, så heller ikke i år skulle vi slippe let!
Vejrer har virkelig været elendigt, men fredag den 26. maj blev vi reddet. Plantagen blev fyldt af bier efter næsten to uger med regn og blæst hvor bierne ikke har gidet arbejde. Så bliver æblerne også bestøvet i år!
Juni: Så er æblerne ved at udvikle sig, og det ser ud til at bestøvingen har været OK. Der er tilsyneladende lidt for få Holsteiner Cox (det er i så fald første år den svigter os) tilpas med Discovery og rigeligt af Aroma og Elstar. Vi skal helt sikkert tynde Elstar for at modvirke vekselbæring og få nogenlunde store æbler. Tyndingen skal ske så tidligt som muligt, og vi er startet, men det er et meget langsommeligt og kedeligt job. Måske skal der også tyndes i Aroma, men her ser vi lige tiden an. Vi har startet med drypvanding med ca 1.5 l pr træ fra 24-2.30 om natten. Det er dels for at give optimal frugtudvikling, dels for at modvirke sprækkedannelse ved foldsom sommerregn.
Plantagen har været oversvømmet med billen stor blødvinge de sidste uger. Den er et rovdyr, så den gør nok kun gavn ved at spise fx bladlus. Desværre er der også begyndt at komme mange gåsebiller. Hvis de bliver rigtig talrige (som i 2004) gnaver de i æblerne så disse bliver ødelagt. Vi må se om kragerne kan nå at holde bestanden nede.
Vi har også en del æblespindemøl i plantagen for tiden. Disse spinder et tæt fællesspind så mejserne har svært ved at tage de enkelte larver. Vi piller dem af og smider dem græsset.
Der er i øjeblikket en del problemer med bortvisnende frugtsporer og grenspidser. Ifølge litteraturen skyldes dette svampen grå monilia (Sclerotinia laxa). Det er lidt af et mysterie hvordan denne svamp klarer sin livscyklus for hvis den kun sidder på skud om foråret hvor kommer smitten så fra? Vores teori er at det er nøjagtig den samme svamp som laver gul monillia på æblerne om efteråret og at den inficerer forårsskuddene fra sporepuder på sorte, tørre frugter på jorden. Vi vil i år prøve at afklare om dette er tilfældet. Som bekæmpelse klipper vi de inficerede grene af og smider dem på bålet.
Det begynder at være tydeligt hvilke podninger der klarer sig. Omkring 80 % ser ud til at lykkes -- en del har allerede sat 20-30 cm lange skud! Alle grundstammer skyder desuden med sideskud ned ad stammen. Dem tager vi af senere på sommeren, undtagen hos de 20 % der ikke er lukkedes. Her lader vi grundsatmmerne vokse videre til vi enten okkulerer i efteråret eller poder igen næste forår.
Juli: Vi er i fuld gang med at opbinde og beskære podningerne. En del podninger som så ud til ikke at lykkes er pludselig begyndt at skyde, så opbindinger kommer til at foregå i flere omgange. Det er tørke og vi har sat vandmængden op til 1.5 l pr træ. Vi blev færdige med at tynde Elstar træerne og Aroma har delvist tyndet sig selv i løbet af juli.
Hele måneden har der været mange bladlus i plantagen. Det går især ud over de nypodede træer. De ældre har tydeligvis bedre modstandskraft. Forsør med manuelt at flytte bladlusespisere over i de værst ramte podninger har faktisk virket. Efter et par dage er der kun tomme skaller tilbage!
I nogle af de paradisæbler vi i foråret indplantede for bestøvningens skyld er der blodlus. Det er et nyt skadedyr vi ikke har haft tidligere og vi holder øje med dem og håber at vi kan udrydde dem før de spreder sig. Mon ikke det er meget typisk at man får nye skadelige organismer indført i plantagerne med planter? Jo færre træer vi behøver at købe udefra, jo dårligere spredning af sygdommene . . . (dræbersnegleme er i øvrigt på vej op fra Tirstrup. Håber de får svært ved at krydse det åbne agerland!)
August: Dette er en ventemåned. Vi kan ikke gøre meget i plantagen. Kører vi med jordhøvl og plæneklipper ryger der en masse æbler ned. Men det er en god til for topbeskæring af for høje træer (hvis man skærer dem nu, danner de færre vilde skud end efter en vinterbeskæring). Vi har købt en ny saks fra Fiskars med en lang stang. Stanged består at to rør hvor saksen udløses ved at man trækker ned i det ydre rør. Det giver en meget god arbejdsstilling når man beskærer i 3 meters højde.
Ellers har vi gået og set de meget flotte Discovery æbler blive spist af hvepse! Vi håber at der er nogle tilbare til sebtember . . .
September: Vi startede med at plukke Discovery den 1. De er meget flotte i år. Modne, store og talrige. I det hele taget ser det ud til at vi får en rigtig god høst dette efterår -- og der er næsten ingen skurv.
Lørdag den 2. september holdt vi Økologisk Høstmarked. Vi havde mellem 80 og 100 gæster som vi trakterede med æbler og friskpresset most. Vi pressede cirka 50 liter most af Discovery. „Heldigvis“ er der masser af mostæbler, fordi omkring 20% af vores Discovery er ødelagt af hvepsegnav.
Det varme vejr har modnet æblerne hurtigt, og den 18. begyndte vi at plukke Aroma. De er løse og har 12-13 i sukkerindhold så de er plukkeklare i følge normerne. Men de er endnu meget "friske", og mangler nok 1-2 uger før de topper. På grund af mange frugter er Aroma i år ekstremt variable i størrelse, fra små gnallinger til 350 g kæmpeæbler. Normalt sorterer vi ikke efter størrelse, men her er vi nødt til at pille de mest ekstreme fra. Heldigvis kan vi altid bruge kæmpeæblerne som blikfang på torvet hvor mange ikke tror på at de kan være dyrket økologisk.
Vi er begyndt at levere til to nye økologiske butikker i Århus. Vi har de to foregående år leveret æbler til Ganefryd, men nu kan æblerne også købet i Jordens Frugter på Trøjborg samt Gallo Gartneriet i Risskov.
Som noget nyt har vi nu system i mostpresningen. Der presses hver fredag, og vi sælger fra torvet i Ebeltoft lørdag og fra plantagen så længe lager haves. Mosten er upastoriseret og holder fire dage hvis den er i køleskab. Derefter gærer den til en ukontrollabel cider.
Oktober: Den 13. oktober var vi færdige med at plukke Holsteiner Cox. Endnu engang gav den et flot udbytte: 2200 Kg eller næsten 7 kg pr træ. Ret tilfredsstillende! Den 14. startede vi så med at plukke Elstar og det ser rigtig lovende ud. Der sidder nok 2,5-3 t i fin kvalitet.
Den 26. oktober. Vi har plukket halvdelen af vores Elstar. Nu er der lovet storm i aften og vi har lige set en flok Sjakkere lande i læhegnet (heldigvis starter de med bærrene på seljerønnen inden de kaster sig over æblerne) så nu styrter vi ud for at få de sidste plukket.
November: Den 24. havde vi udsolgt Holsteiner Cox. Heldigvis har vi stadig over et tons Elstar stående, så mon ikke vi kan levere æbler helt til jul i år?
December: Ja, æblerne holdt til jul, men nu er der også næsten udsolgt. Sjovt nok er det altid vanskeligt at sælge Elstar efter Holsteiner Cox. Coxen er for mange toppen smagsmæssigt, så alt herefter opleves som kedeligere -- også selv om Holsteiner Coxerne er ved at blive melede og Elstar er saftfyldt og fin. Næste år har vi forhåbenlig endnu flere Cox og også de første Belle de Boskoop. Det er i øvrigt interessant at Holsteiner Cox somme tider har en udpræget smag af Boskoop sammen med Cox smagen. Den er jo også stor og triploid som Boskoop, så mon ikke det var et godt bud på Holsteinerens afstamning at den er et kryds mellem netop Boskoop og Cox Orange?
En status for året viser at det var vores bedste år hidtil med fine æbler og meget lidt skurv. Over 8000 kg gav vores 1800 træer (eller rettere de 1400 træer, for de sidste 400 var under ompodning). Vi har fået en god pris for æblerne (det har kostet en masse håndarbejde) og vi fik solgt næsten alt. Kun brændte vi inde med en smule Discovery og Aroma, der løb fra os i efterårsheden. Hermed en rigtig varm julehilsen til vores kunder og læsere -- vi håber at vi ses i det nye år!
2007
Januar: Det milde vejr hersker og de Elstar vi ikke fik plukket hænger stadig på træerne. De er vældig fine og faktisk mere velsmagende, sprøde og saftige end dem vi plukkede i oktober! Det varme vejr har også gjort at droslerne og silkehalerne ikke er startet på oprydningen i plantagen. Hvis de slet ikke kommer og spiser de gamle æbler får vi nok ekstra problemer med overvintrende svampesygdomme til sommer, så vi håber at vi snart får noget vintervejr.
Endelig, midt i januar, kom vintervejret. Nu er de tiloversblevne æbler frosset, og Sjakkere og Silkehaler er igang med oprydningen efter sæson-2006.
Februar: Det tog 4 uger for 300 silkehaler at rydde planatgen for overskydende æbler. Midt i februar var æblerne væk, og kun en 20-30 fugle blev tilbage. Den 21.-23 februar kom så den største snestorm i mands minde. Vinden var i øst, og driverne lagde sig højt langs hegnet i plantagens østside. Da det klarede op og vi fik os gravet ud var en række Elstar og række Discovery dækket med 2 meter sne. Et par dage efter sank driven sammen og knækkede de fleste tykke grene af træerne. Sikke et syn!
Marts: Vi har beskåret træer og repareret hvad sneen ødelagde. Det var værre end ved første kik -- faktisk er mindst 10 træer brækket ved basis og yderligere cirka 100 træer har mistet virkelig mange grene. Det bliver spændende at se hvordan de klarer det. Umiddelbart er vi ikke så bekymrede for Elstar for de skyder villigt nye grene og har i reglen for mange snarere end for få. Men Discovery er på den anden side meget utilbøjelig til at danne nye skud fra hovedstammen. Måske denne voldtægt at træerne er netop hvad der skal til for at sætte gang i skuddene?
Vi har også renset alle mejsekasserne, og mejserne er i fuld gang med at bygge reder -- der er masser af både blåmejser og musvitter og også sumpmejser og spætmejser med disse bor nok i skoven snarere end i redekasserne. Stærene har også indtaget deres kasser.
April: Den 4. april var jorden tør nok til at rense i rækkerne. Det er noget tidligere end sidste år, og hvis det lykkes at få kørt en 2. gang inden for 1-2 uger er der håb om at alle de mumificerede, Monillia-ramte æbler bliver omsat. Det kan forhåbentlig nedsætte Monillia-angrebene i sommerens æbler.
Den 15. april rensede vi plantagen 2. gang. Nu er der god gang i omsætningen og træerne er meget udsprungne. Mange knopper er i museøre-stadiet og krisebærtræerne er ved at springe ud. Det ser ud til at alt sker 1-2 uger tidligere end normalt. Vi er færdige med forårsbeskæringen og skal til at pode de få træer, der mislykkedes sidste år.
Det er godtnok et underligt forår. Den 23. april er æblerne i knop (tæt klynge), rapsen står i blomst men mælkebøtterne er slet ikke fremme. De plejer ellers at blomstre inden æblerne. Natten til den 21. var der ned til 6 graders frost i 20 cm højde på Tirstrup lufthavn. Med træerne i tæt klynge-stadiet burde de kunne tåle 3-4 graders frost. Nu er det så spændende hvor hård frosten har været her på æbletoften. Vi ligger på toppen af en bakke, og derfor er temperaturen i reglen højere her end nede på hedesletten ved lufthavnen. Idag har vi fået installeret en tue af Rød Skovmyre i en af urtebræmmerne i plantagen. Det er et forsøg fra Aarhus Universitet med biologisk bekæmpelse af skadedyr i plantagen. I troperne bruger man myrer som bekæmpelse i mangoplantager og i sydeuropa i skovbruget, så nu skal det prøves om myrerne kan holde æbleplantager fri for larver. Det bliver spændende om det virker -- og forhåbenlig holder Rød Skovmyre ikke bladlus, så vores bladlusebestand eksploderer i stedet!
Den 28. april er de første æbler i blomst -- det er cirka 12 dage tidligere end på "normale" år. Det ser ud til at Rubinola er lidt foran de andre; måske bør man have en særligt tidlig sort af paradisæble til at bestøve denne.
Maj: Den 5 maj er Holsteiner Cox og Discovery i fuld blomstring. Sidste og forrige år toppede disse sorters blomstring omkring den 20. maj, så vi er mindst 14 dage tidligere end normalen. Der er rigtig mange blomster og en stor, stor aktivitet af bier så alt tegner meget godt. Præcis ved fuld blomstring fangede vi de første æblebladhvepse på ophængte limfælder i Discovery-rækken. To dage inden var der ingen at se. Det er en utrolig præcision de udviser, og de er åbenbart i stand til at forskyde flyvningen i forhold til den meget tidlige blomstring. Man skulle tro at de reagerede på duften af blomstrende æbler . . .
Juni, juli, august: Sommeren er gået uden de store overraskelser: ingen tørke eller stormflod, ingen uoverskuelige bille- eller svampeplager. Det har været ret vådt, men da skurven ikke fik inficeret i april/maj er plantagen stadig stort set skurvfri. Unormalt er det imidlertid at alt stadig er cirka 2 uger forud for normalen. Derfor er vi parate til at høste de første Discovery allerede den 20. august. Og sikke æbler! Der er mange, store og velsmagende! Vi har lavet aftale med at benytte et lokalt kølerum, så vi håber at kunne strække dem en måneds tid.
Vi er ved at gøre klar til økologisk høstmarked den 1. og 2. september. Der skal plukkes æbler og gøres klar til at presse 60-80 l most. Græsset skal slås, gårdspladsen skal "afbrændes" og alt skal ordnes så her er rart og indbydende. Mon ikke vi får en 150-200 besøgende? (Nej det gjorde vi ikke, højst 40-50 stykker!)
September: Det er i sandhed et underligt år. Discovery var færdigplukket i straten af september og her den 16. er den næsten udsolgt. Vi begyndte at plukke Aroma den 13. september, 1-2 uger tidligere end normalt. Vi har desværre ikke særlig mange Aroma i år. De er gået delvist i vekselbæring, så næste år får vi rigtig mange igen. Vi har også netop plukket en prøvekasse af den nye sort Ahrista. De er ikke helt modne endnu, men skal muligvis plukkes nu for at få den bedste smag.
Den 30 september var alle Aroma plukket og stort set solgt. Vi har plukket de første 500 kg Holsteiner men de er ikke rigtig spiseklare før de har ligget et par uger og modnet. Vores testtræer af Rubinola er til gengæld spiseklare nu, så når vi om nogle år kan høste af den nye plantning har vi dermed lukket hullet imellem Aroma og Holsteiner Cox.
Så er årets arbejde med den nye plantage slut. Der er drænet, ukrudtsrenset, hegnet, grubbet og sået. Vejret har drillet med den våde sommer hvor opharvede kvikrødder ikke ville tørre og dø, så der er stadig noget kvik tilbage i marken. Heldigvis var der perfekt jord til at så og nu dagen efter regner det stille.
Oktober-november: Det blev den en virkelig hurtig sæson. Holsteiner Cox var færdigplukket midt i oktober og de sidste Elstar kom i kassen den 7. november. Samtidig kom de første sjakkere og silkehaler så det var også på høje tid vi fik æblerne ind. Alle sorterne har været lidt mindre søde i år på grund af den ikke særlig solrige sommer. Til gengæld er der næsten ingen skurv, ikke engang i Elstar der ellers er meget sårbar, så vi har de flotteste, store Elstar i kasserne.
Vi har fået analysen af årets bladprøver og det ser ud til at en del af plantagen har en stor mangel på de fleste næringsstoffer. Derfor overvejer vi om der skal spredes kompost, champignonmuld eller lignende i rækkerne.
December: Midt i december havde vi udsolgt. Udbyttet var godt, omend ikke rekordagtigt: lige godt 5000 kg + cirka 1000 kg kasserede æbler der blev til 4-500 l most. Som noget nyt kan man se vores udbytteberegninger fra de 2004 til 2007 her.
Vi har puslet lidt med drænene i den nye mark i december og der er nu lavet nogle afløb til overfladevand i et par af du huller hvor der gerne samler sig vand efter regnvejr. Græsstriberne i den nye plantage er spirede men kan ikke holde til kørsel endnu. Urtebræmmerne er ligeledes fremme med honningurt og blodkløver. Der er også sået vild kørvel, merian, rød kløver, hjortetrøst, perikon, røllike og rejnfan fra frø vi selv har samlet og det bliver meget spændende om disse vil spire. Endlig har vi sat nogle hundrede knolde af krokussen Crocus tommasinianus i urtebræmmen midt iaf plantagen. Denne krokus skulle være god til at sprede sig og kan tiltrække bierne allerede fra det tidlige forår så vi håber med tiden at få biplanten spredt ud i græsbanerne.
2008
Januar: Måneden var våd og hele plantagen har været mudret. Vi havde håbet at vi kunne nå at få græsstriberne i den nye plantage til at etablere sig i løbet af efteråret, men det var for optimistisk. Der er godt nok græs mellem rækkerne, men det kan slet ikke tåle færdsel. Derfor går vi og venter på at jorden skal fryse så den kan bære en traktor uden at græsset ødelægges. Først da kan vi begynde at få boret pæle ned til støttestativerne.
Februar: Stadig vådt og ingen vinter. Vi begynder at blive noget bekymrede. Hvis der aldrig kommer frost, hvordan får vi så etableret den nye plantage inden jorden for alvor tørrer til sommer?
Vi har begyndt grovbeskæringen. Vi regner med at Elstar og Aroma (der er i vekselbæring) vil få rigtig mange æbler i år. Derfor beskærer vi dem særlig hårdt. Så behøver vi ikke at tynde så meget i de nye frugter til juni. Samtidig med beskæringen checker vi for kræft. Der er heldigvis ikke særlig meget. Måske 20-30 træer, hvoraf de fleste blot har et angreb i en enkelt tynd gren, der let kan skæres væk.
Marts: Endelig, den 25 marts er der frost i jorden. De lokale skoventreprenører er rykket ud med pælebor og muskler og borer lystigt pæle i. Tre dage fra 7 til 12 tog det. Efter 12 var jorden igen så blød at den ikke kunne bære en traktor. Nu er alle pæle imidlertid rejst, jordankrene er på plads og vi er igang med at spænde tråde ud. Vi er også færdige med grovbeskæringen. Alt er meget tidligt fremme i år. Måske 2-3 uger før normalen. Knopperne er her sidst i marts ved at bryde, og de fire nætters frost var nok ret tæt på at gøre skade. Her hos os var temperaturen vel nede på omkring de ÷ 6 grader.
April: Vi håber på varmt og lidt tørt vejr. Vi skal have plantet små 1000 træer i denne måned, men meget af tiden er plantagen det rene mudderbad. Vi fik efter en del forviklinger de første træer – 120 Angold – fra Slovakiet. Dernæst ankom 120 Alkmene og vi venter nu på Holsteiner Cox, Collina og Rubinola fra Holland. Resista er nypodet i Tyskland og kommer først til august.
Den 21. april fik vi de 700 træer fra Holland. Vi pakkede dem sammen i en stak i skyggen med pressenninger over. Rødderne bruser vi over 1-2 gange om dagen for at holde dem friske. Vi planter 1-2 rækker á 110 træer om dagen. Da jorden i området er ekstremt leret er det svært at klare mere, men der skal også spændes tråde op og sættes støttepinde ved, så der er nok at lave. Vi håber at have det hele i jorden i den følgende weekend. Vi sætter drypvanding op med det samme men desværre viste det sig at vores vandtilførsel til hele systemet var for dårlig. Nu er en flaskehals med 1/2 " rør udskiftet til 1" vandrør, så der kan leveres vand nok til at drive 5 x 250 meter drypslange ad gangen.
Det lykkedes! Træerne var plantet lørdag og i den følgende uge startede regnen (der er også drypvanding på, men lidt naturligt regnvejr er nu altid godt).
Maj: Den 1. maj begyndte mælkebøtterne i plantagen at springe ud og æblerne står i knop (det stadie, der i æblekredse kaldes for tæt klynge). Vi regner med fuld blomst omkring den 12. maj. Den 10. holdt vi 2. omgang æbleavler for et år. Der blev snakket skade- og nyttedyr og kørt kompost ud i de rækker som kompostudlæggeren ikke kunne komme ind i.
Det holdt med 12. maj. Da toppede blomstringen simpelthen. Sol og stille, perfekt bivejr og der er da også masser af bier i rækkerne. Det ser ud til at blive en perfekt bestøvning. De nye træer er også kommet godt fra start og står med blomster. Desværre er den gamle del af plantagen meget inficeret af bladlus, især i blomsterklaserne [det viste sig senere at de fleste var æblebladbopper]. Men der er masser af mariehøns derude, så det bliver spændende at se om de kan klare det. Ifølge den nye bibel for økologisk frugtavl („Frugt og bær” af Maren Korsgaard og Hanne Lindhard Pedersen, landbrugsforlaget) æder voksne mariehøner 150 lus om dagen så 2 høner i en uge giver godt 2000 lus – så det går nok . . .
Juni: Maj og starten af Juni har været kollosalt tørre. Det er godt imod skurven, der i denne periode kræver fugt for at kunne sprede sig og inficere bladene (vi regner med endnu et næsten skurvfrit år), men det har været hårdt for vores 900 nyplantede træer. Heldigvis var drypvandingen oppe og igang fra plantningstidspunktet, men mange at træerne står alligevel og krøller med bladene og enkelte steder hvor en dyse i drypslangerne var stoppet, var der kontant afregning: træet døde.
Vi har nogle mystiske problemer med ældre træer der pludselig dør. Det virker nærmest somom deres rødder ikke fungerer og bladene tørrer ud efter udspring. Mosegrisene har ikke været der og ædt rødderne, og i øjeblikket tror vi at det skyldes en kombination af stiv, udrænet lerjord, en ekstremt høj vandstand i jorden denne vinter (der har fået de fine rødder til at rådne væk) og så det meget tørre vejr i maj og juni. Det er især Aroma det er gået ud over, selvom der også er problemer i Discovery og Holsteiner Cox.
Vi kæmper i øjeblikket med at få renset rækkerne for gamle tilgroninger af græs. I den del af plantagen hvor lerjorden er stivest er det næsten umuligt at fjerne de midter-rabatter, der har dannet sig i rækkerne. Vi kan ikke klare det makinelt, og med spade og greb er det virkeligt tungt arbejde. Det er en dårlig strategi at lade det vokse så meget til som vi har tilladt -- i hvert fald på vores tunge jord.
Juli: Æblerne falder allerede let at grenene så nu er det slut med at rense rækker indtil efter høst. Og høsten ser ud til at blive strålende: måske 10 tons æbler fordelt på alle fire hovedsorter (Discovery, Aroma, Holsteiner Cox og Elstar) og også de nye sorter Ahrista, Rubinola, Collina og Alkmene kommer til at give en lille høst. Der er ingen skurv at finde så det er næsten kun en eventuel haglskade, der vil kunne ødelægge optimismen!
August: Vi startede med at plukke Discovery den 15. august, 2 uger tidligere end „normalt“ (hvis der er noget, der er normalt mere).
September: Høsten af Discovery har været fin, mellem 1,5 og 2 t, stort set alt er solgt. De sidste æbler blev plukket omkring den 17., altså en plukning, der har strakt sin over en hel måned. Den 18. er vi startet på at plukke de første Aroma. Der er mange kæmpestore æbler imellem -- sjove men svære at sælge. Holsteiner Cox er allerede meget løs på træerne og skal nok plukkes lige efter Aroma.
Lørdag den 27. september holdt vi afslutning på årets »æbleavler for et år« ved i strålende vejr at plukke næsten 1,5 t Holsteiner Cox. Flot indsats! Alle fik æbler og friskpresset most med hjem. Vi synes nok at Holsteiner Cox blev lidt mindre sød end forventet. Der har godtnok været mange soltimer i år, men de faldt tidligt, mens august og september ikke var så solrige, og sukkerindholdet i Holsteinerne kunne have været højere. Den nye sort Alkmene er næsten moden og den smager bedre og bedre -- en stor, krydret syrligt-sød smag.
Oktober: Høsten blev (næsten) afsluttet med lidt Alkmene, en del Ahrista og en masse Elstar. Som vi forventede blev Alkmene et meget velsmagende æble. Det forventer vi os meget af i fremtiden. Sent plukkede Ahrista fik også en fin, mild og sød smag, klart bedre end sidste år. Men de er vanskelige - nogle ser utroligt flotte ud og smager ikke af en pind. De sene Elstar blev rigtig gode i smagen. Desværre nåede der at komme et ret karftigt, sekundært angreb af skurv i oktober, så æblerne blev ikke så skurvfrie som forudset. Og så var vore vekselbærende Elstar jo i op-fasen i år, så der var rigtig mange for-små-frugter.
November: Vi plukkede den sidste hale af Elstar i november, lige før en større frostperiode. Hvad ikke var plukket da blev hængende til fuglene. Salget af æbler brød delvist sammen i slutningen af oktober, og her i november er der helt dødt. Det er nok finanskrisen, der holder folk fra at købe økologisk, i hvert fald rapporterer butikkerne i Århus om meget ringe salg. Vi ved af erfaring at det er næsten umuligt at sælge æbler op til jul, så alt taget i betragtning regner vi med for første gang ikke at få solgt alle vores Holsteiner Cox. Trist!
December: Vi fik de sidste træer (200 Resista) til den nye plantage leveret i starten af december. De stod i garagen i nogle uger, men med udsigt til megen frost i julen slog vi dem den 23. ind i rækken hvor de senere skal plantes. Så der ligger de nu trygt og godt til vi kan få dem ordentligt i jorden i april næste år
December er absolut en død måned herude. Der går dage imellem de enkelte kunder, og markedet i Ebeltoft om lørdagen er også helt dødt. Hvor en normal lørdag i oktober sælger 15-20 l most og mange kilo æbler er decembers markedsdage nede på ganske få liter og kilo. Vi holder ved for at holde idéen levende, men det er rent underskud. Til gengæld kan vi så nyde plantagen i al sin pragt i den lave vintersol med smukke, gyldne Elstar på grenene og de første flokke af sjakkere og silkehaler igang med at rydde op. Glædelig jul!
2009
Januar: Så kom vi godt ind i det nye år, desværre med en del æbler på lager. Hele plantagen er fyldt med silkehaler og sjakkere der rydder op efter sidste års høst. Fantastisk syn!
Februar, marts: Månederne er gået med beskæring og lidt jordrensning. Ellers har silkehalerne arbejdet sig igennem hvad der hang på træerne og siden er de blevet fodret med sidste års overskudsæbler så plantagen har været en fryd for øje og øre.
April: Så er det godt gang i foråret. Solen skinner og jorden tørrer og den 16. april lykkedes det at få renset 2. gang med jordhøvlen. Sjældent har der været så rent så tidligt! Nu skal vi lige have kørt kompost ud i rækkerne, have startet årets "æbleavler for et år" op og have plantet de manglende 200 Resista-træer og så er arbejdet gjort og vi læner os tilbage og venter på at først mælkebøtterne og siden æblerne blomstrer :-).
Vi har bier til bestøvning gennem en lokal biavler, der har 12 stader placeret nær plantagen. I denne vinter var familierne imidlertid døde, og vi har derfor flyttet bigården til et nyryddet område med læ og sol. Den 24. blev de nye bifamilier installeret og da kirsebærrene og mælkebøtterne er ved at springe ud er der nok at flyve på.
Maj: Blomstringen har været god og bestøvningen ligeså. Desværre er en del af vores sorter i vekselbæring så Elstar kommer nok kun til at give 5-600 kg i år og Aroma, Ahrista og Collina bærer heller ikkeså meget som vi kunne ønske. Til gengæld ser Holsteiner Cox, Discovery, Alkmene, Rubinola og Angold lovende ud. Blomstringen i år var iøvrigt meget spredt med Discovery i blomst allerede den 4. maj og afblomstret den 15., mens Aroma først sprang ud den 14. og afblomstrede den 26. Og pudsigt nok var vore fire sorter af paradisæbler der skulle bestøve æblerne så sent ude at de næsten ikke overlappede med de tidlige æbler, og så hjælper de jo ikke meget.
Vi har masser af småfugle i plantagen men også usædvanligt mange skade-insekter. Især er der mange frostmålere og på hvide limplader fangede vi omkring 30 æblebladhvepse pr. plade i løbet af Discoverys blomstring -- uden at det ser ud til at have givet store skader i æblerne. Først i maj opdagede vi at nogle træer af Aroma, der var ved at gå ud sidste år, var inficeret af borebillen »uens vedborer« Xyleborus dispar (det danske navn skyldes at hunnerne er dobbelt så store som hannerne). Billen borer huller i veddet hvor den lægger æg. Den poder samtidig træet med en svamp som nedbryder veddet og som billens larver kan leve af. Vi hev omgående træerne op og smed dem på bålet og i de opståede huller i rækkerne har vi nu plantet 5 sorter af blommer: Avalon, Ive, Meitare, Reeves og Valor (Maren Korsgård skriver om blommer så store som små nektariner og med et sukkerindhold på 25% –– det ser vi frem til).
Maj måned har været meget våd og vi foeventer derfor at få en del skurv i år. Også andre svampesygdomme som kræft og meldug har fine tider med det våde klima, og vi finder i øjeblikket daglig nye kræft- og meldug angreb som vi klipper væk.