Pæle og hegn

 

 

Plantagen ved Tirstrup ligger klemt inde mellem to skove og et engdrag. På engen er der dagligt græssende rådyr, og også krondyrene kikker forbi, især om vinteren. Derfor er det meget vigtigt at have et velfungerende hegn om plantagen, da hjorte (og harer) ellers gnaver bark og skud.

Til hegning og nedboring af de mange betonpæle, der holder epalieret, hyrede vi et skoventrepenør firma.

 


180 cm hegn med haretæt bund er monteret på lærkepæle og de første betonpæle er rejst.

 


Rådyrene græsser lige udenfor hegnet.


 

Det var en kompliceret diskussion om vi skulle satse på bærende pæle af træ eller beton. Paradoksalt nok er trykimprægneret træ ikke forbudt i økologisk jordbrug, men den løsning var vi nu enige om at forkaste. Tilbage stod en eller anden form for hårdtræ (løvtræ) med en forventet levetid på måske 10 år, eller betonpælene der burde holde væsentlig længere. Det viste sig umuligt at få dansk hårdtræ (fx eg) til en fornuftig pris, så valget stod mellem tropisk træ eller beton. Da vi ikke kunne regne med at få tropisk træ der var dyrket bæredygtigt, endte vi på betonpæle. Som tynde støttepæle til de enkelte træer havde vi derimod ingen alternativer til ucerticiferet tropisk træ.

 


Der bores pæle i.

 


Efter flere dages regn ligner plantagen en slagmark -- men nu kan den stå og falde til indtil der skal plantes til foråret.

 

 

til forside